Cum sa scapi de durerile cauzate de sindromul de tunel carpian

Te confrunti cu durere si alte simptome suparatoare, cum ar fi furnicaturi si amorteala in mana si degete. Poate ca ai o slujba ce iti impune efectuarea unor miscari repetitive ale mainii si incheieturii mainii toata ziua (esti pictor, instrumentist, gradinar, muncitor in fabrica sau IT-ist). Daca aceste simptome care te deranjeaza tot revin si par a fi mai intense noaptea, este posibil sa suferi de sindromul de tunel carpian.

Ce este sindromul de tunel carpian?

Aceasta boala apare atunci cand nervul median, care se extinde de la brat pana in mana, devine comprimat sau iritat. La nivelul incheieturii mainii, nervul trece prin tunelul carpian, un pasaj ingust ce este inconjurat de oase carpiane si un ligament rezistent, care mai este traversat si de noua tendoane.

Nervul median asigura ofera sensibilitate pe fata palmara a primelor patru degete ale mainii (mai exact, degetelor I, II, III si primei jumatati a degetului IV). Totodata, inerveaza cativa muschi ai mainii ce se ocupa de realizarea miscarilor fine.

Cand este iritat si inflamat, nervul median provoaca furnicaturi, amorteala si durere in degete. Daca este lasat netratat, sindromul de tunel carpian poate ajunge in punctul in care sa cauzeze probleme de folosire a mainii, chiar si invaliditate.

Care sunt cele mai bune tratamente pentru sindromul de tunel carpian?

In functie de stadiul afectiunii, un medic specializat in bolile si chirurgia mainii iti poate recomanda tratamentul corespunzator.

Pentru fazele initiale, se recomanda tratamentul conservator, care include, de regula:

Administrarea de medicamente antiinflamatoare

Medicamentele precum aspirina sau ibuprofenul, care pot fi luate si fara prescriptie medicala, pot ajuta la ameliorarea durerii. Acestea, desi sunt necesare, sunt o solutie temporara.

Injectiile cu corticosteroizi

Daca durerile sunt intense si interfereaza cu capacitatea de a indeplini sarcinile de zi cu zi, medicul de mana iti poate administra o injectie cu corticosteroizi pentru a reduce inflamatia. Ar trebui sa simti o usurare pentru cateva saptamani.

Purtarea unei orteze

Tratamentul conservator trebuie intotdeauna insotit de purtarea unei orteze care sa imobilizeze incheietura mainii intr-o pozitie functionala, ajutand astfel la reducerea presiunii asupra nervului median. Orteza trebuie purtata noaptea, dar si ziua, cand este posibil.

Fiziokinetoterapia

Fizioterapia si kinetoterapia pot fi de mare folos in ameliorarea simptomelor sindromului de tunel carpian. Exercitiile, efectuate sub indrumarea unui specialist, ajuta la intarirea muschilor si tendoanelor din jurul nervului median. Scopul este de a imbunatati miscarea mainii si flexibilitatea ei.

Interventia chirurgicala

Specialistii de la Vitta Clinic spun ca singura metoda de tratament cu adevarat eficienta pentru sindromul de tunel carpian este operatia. Celelalte metode ajuta doar la ameliorarea simptomelor, nu si la inlaturarea compresiei. Cu toate acestea, interventia chirurgicala se recomanda, de regula, doar cand boala este in stadiu mediu sau avansat. Aceasta consta in sectionarea ligamentului carpian transvers si in largirea calibrului canalului carpian. Este o operatie usoara, ce dureaza cel mult 20 de minute, necesitand regim de spitalizare de o zi, care este complet nedureroasa si care, daca este facuta la timp (cand nu au aparut modificari ireversibile la nivelul nervului median), este urmata de o recuperare usoara si de un prognostic foarte bun.