Implantul dentar pentru dinții frontali superiori

La implantarea dinților anteriori, se iau în considerare cerințele sporite de estetică. Sunt folosite diverse tehnici în funcție de numărul de dinți pierduți, de starea osului, de gingii și de timpul după extracție.

Caracteristicile instalării implanturilor dentare în zona frontală

Dinții frontali sunt responsabili pentru un zâmbet; pierderea lor poate cauza un disconfort psihologic semnificativ și o senzație de stânjeneală. Pe lângă aceasta, lipsa acestor dinți pe o perioadă îndelungată poate duce la atrofierea osului maxilarului, ceea ce poate complica utilizarea protezelor.

Implantul dentar este singura soluție care poate restabili complet funcția masticatorie și estetică. Dinții artificiali îi înlocuiesc în întregime pe cei pierduți, oferind o aspect estetic similar și o senzație similară cu cea a dinților naturali.

Clinica stomatologică www.omniadental.ro ia în considerare toate nuanțele implantării într-o zonă semnificativă din punct de vedere estetic:

  • Se utilizează bonturi de zirconiu personalizate, care, spre deosebire de bonturile de titan, nu apar prin gingii, în special pentru dinții superiori, care sunt mai vizibili în zâmbet.
  • Dacă este necesar, remodelarea gingivală se efectuează pentru a corecta gingia și a recrea arhitectura naturală a conturului gingival.
  • Se instalează coroane de zirconiu și ceramică, imitând complet naturalețea smalțului dinților.

Instalarea unui implant în zona dinții frontali

Restaurarea dinților anteriori superiori și inferiori presupune abordări diferite din cauza variațiilor în structura anatomica a maxilarelor.

Osul maxilarului superior este mai puțin supus stresului, ceea ce îl face mai fragil și poros. În astfel de cazuri, perioada de integrare a implanturilor dentare poate fi prelungită cu 1-2 luni. Deoarece acest os este mai liber în structură, atrofia osoasă poate să apară mai rapid, chiar și în cazul unei scurte perioade de absență a unui dinte.

Structura maxilarului inferior este mai densă datorită solicitărilor crescute de mestecare. Implanturile se integrează în 2-4 luni, mai rapid decât în cazul maxilarului superior. De asemenea, există o densitate mai mare de vase de sânge concentrată în maxilarul inferior, precum și prezența nervului mandibular, a cărui ramificații se extind până în zona frontală. De aceea, plasarea implantului necesită o atenție deosebită. În cazul unei deficiențe de os cauzată de o perioadă îndelungată de absență a unui dinte, procedura de adiție osoasă poate fi necesară înainte sau în timpul implantării.

Când este nevoie de adiție osoasă?

Adiția osoasă este necesară atunci când există o deficiență de os care să permită fixarea stabilă a implantului. În regiunea frontală a maxilarului, atrofia osoasă progresează mai încet decât în zona laterală. Cu toate acestea, în cazul absenței prelungite a dinților, acest fenomen poate apărea, mai ales în maxilarul superior. În timpul implantării în condiții de deficit osos, există riscul ca implantul să afecteze vasele de sânge și nervii.

În cazul unei deficiențe osoase minore, adiția de os poate fi efectuată simultan cu implantarea – materialul osos este adăugat în jurul implantului, iar integrarea lor are loc în același timp. În situația în care există o lipsă semnificativă de os, adiția osoasă este realizată într-o etapă separată, implantul fiind instalat abia după ce adiția osoasă a fost finalizată. În aproximativ 70% din cazuri, procedurile de implant dentar și adiție osoasă pot fi realizate în același timp.

Pentru dinții anteriori, este crucial să se obțină un contur gingival estetic. Dacă implantul nu este instalat imediat după extracția dintelui, poate fi necesară o intervenție chirurgicală de modificare a țesuturilor moi, care pot să se retragă în mod simultan cu osul. În astfel de cazuri, se efectuează o operație de gingivoplastie.