La o distantă de aproximativ 50 km de Hunedoara și la aceeași distanță față de Albă -Iulia se află stațiunea balno-climaterică Geoagiu, componentă administrativă a orașului Geoagiu.
În acest articol nu doresc să prezint aceste locurile binecuvântate de Dumnezeu, ci doresc să scriu despre doi oameni care fac cinste zonei, iar activitatea lor trebuie să fie un exemplu cetățenilor României.
Despre Geoagiu- Băi putem afla multe din prezentările și comentariile de pe internet,dar prezentarea pe care o face domnul Claudiu Șimonați, reprezentantul și ghidul Centrului de Informare Turistică din Geoagiu nu poate fi regăsită nicăieri. Acest om nu-ți prezintă istoria, binefacerile și frumusețea zonei precum un profesor care explică elevilor o lecție mai deosebită.El în prezentarea făcută pune întregul sau suflet, transformând pe ascultători în trăitori ai acestor meleaguri mirifice. Claudiu Șimonați,deși că formație este inginer, natura la hărăzit cu un dar deosebit de povestitor, dublat de cunoștințe solide privind tot ce este legat de aceste meleaguri și nu numai. Prin această succintă prezentare îndemn pe toți cititorii și mai ales pe reprezentații agențiilor de turism să viziteze aceste minunate locuri și să-l caute pe domnul Claudiu Șimonați, pentru a înțelege și mai bine ce a reprezentat și reprezintă antică Germisara.
Centrul de Informare Turistică se află în parcul din Germisara-Băi iar domnul Claudiu Șimonați, răspunde la telefonul 0748.553.264. Sunați și solicitați să vă prezinte “sufletul sau”, nu aveți decât de câștigat!
Impreuna cu Claudiu Șimonați
Tot prin intermediul domnului Claudiu Șimonați am cunoscut și vizitat muzeul din Almasul Mare, muzeu care conține peste 15.000 de exponate.Dar nu acest număr impresionant de exponate, care ilustrează viață moților, este partea cea mai importantă ci omul care printr-o muncă tenace, de furnică, învingând toate greutățile a creat acest muzeu, în ograda sa. Acest minunat moț, care a muncit peste 45 de ani pentru a adună, eticheta și a ne prezența nouă cele peste 15.000 de exponate, se numește Emilian Achim și are 84 de ani.
Domnul Emilian Achim
Muncă dumnealui a fost și este fantastică, iar modul în care este aranjat muzeul pune în inferioritate multe alte muzee din România. Doresc să va împărtășesc un lucru care m-a impresionat în timpul vizitei mele la acest muzeu: când am ajuns și am intrat în incinta muzeului am întâlnit un vizitator din Germania care nu cunoștea limba română.Am avut curiozitatea și l- am întrebat cum a aflat de existența muzeului din Țară Moților, din munții Metaliferi.Răspunsul m-a uimit :“ am intrat pe internet în limba germană și am aflat despre acest muzeu, primul muzeu privat din România”. Așa este acesta a luat ființă în 1979 că un muzeu privat, Emilian Achim! Oare căți dintre noi cunosc acest lucru, câți directori de școli își conduc elevii să vadă ce a realizat acest ROMÂN? Câte agenții de turism își conduc turiștii să vadă minunea din Almasul Mare, minune care se numeșți Emilian Achim? Îndrăznesc să-i îndemn pe toți cititorii acestor rânduri, indiferent de unde sunt să viziteze muzeul Emilian Achim!
Pentru meritele lor Patronatul Național al Agențiilor de Turism din România a hotărât în dată de 05. Februarie 2024 să le acorde Diplomă de Membru de Onoare, Domnului Claudiu Șimonați și Domnului Emilian Achim!
Adrian STĂNCIULESCU
Președinte P.N.A.T.
.