Impactul pozitiv al recrutării muncitorilor asiatici în piața românească a muncii

Într-o eră a globalizării, în care economiile naționale sunt strâns interconectate, nevoia de forță de muncă calificată și necalificată nu cunoaște granițe. În acest context, recrutarea de muncitori asiatici a devenit o soluție tot mai frecventă pentru angajatorii români care se confruntă cu dificultăți în găsirea angajaților potriviți în diverse domenii de activitate.

 High Yield Group, o companie specializată în acest domeniu, a intrat pe piața românească pentru a satisface această nevoie în creștere. În acest articol, vom explora avantajele semnificative pe care le aduce recrutarea muncitorilor asiatici în piața muncii din România, dar și provocările și considerațiile asociate.

Avantajele recrutării de muncitori asiatici

Recrutarea de muncitori asiatici a devenit o alegere importantă  pentru multe companii din România, în special în domenii precum construcții, hoteluri, restaurante, cafenele, industrie sau producție, agricultură și logistică. Iată câteva dintre avantajele majore ale acestei abordări:

 1. Competențe și educație: Muncitorii asiatici provin, adesea, din țări cu sisteme educaționale riguroase. Ei se remarcă prin competențele lor, indiferent dacă vorbim de forță de muncă necalificată sau calificată. Capacitatea lor de a se adapta rapid și de a învăța lucruri noi este un atu important.
 2. Costuri reduse și predictibile: Comparativ cu alte piețe de recrutare, muncitorii asiatici pot fi angajați la costuri mai reduse. Salariile și beneficiile oferite acestor angajați sunt competitive, permițând astfel angajatorilor să își optimizeze cheltuielile cu forța de muncă.
 3. Diversitate culturală: Muncitorii asiatici aduc cu ei o diversitate culturală valoroasă. Experiența lor într-o cultură diferită poate aduce o perspectivă nouă asupra abordărilor și soluțiilor la problemele companiilor. Această diversitate culturală poate îmbunătăți comunicarea și colaborarea între colegii de lucru.
 4. Abilități lingvistice: Muncitorii asiatici vorbesc adesea fluent limbi străine precum engleza și pot comunica eficient. De asemenea, ei au abilități native de a învăța noi limbi, ceea ce poate aduce beneficii în sectorul turistic sau în industria serviciilor.
 5. Etica muncii și dedicare: Muncitorii asiatici sunt cunoscuți pentru etica lor de muncă și pentru dedicarea față de job. Acești angajați sunt disciplinați, respectă termenele limită și livrează rezultate de calitate.
 6. Testarea abilităților specifice înainte de angajare: În cazul muncitorilor asiatici calificați, aceștia sunt testați și evaluați înainte de a fi plasați la locul de muncă din România, asigurând astfel calitatea forței de muncă.

Provocări și considerații

Cu toate aceste avantaje, recrutarea de muncitori asiatici poate veni și cu provocări și considerații pentru angajatori:

 • Integrare în cultură organizațională: Este important să se asigure o bună integrare a muncitorilor asiatici în echipa și cultura organizațională existentă. Comunicarea și colaborarea pot fi provocări în cazul angajaților care nu vorbesc fluent limba română sau engleza.
 • Evitarea sereotipiilor: Este esențial să se creeze un mediu de lucru inclusiv și să se promoveze diversitatea și egalitatea de șanse în cadrul organizației.
 • Suport cultural: Oferirea de suport lingvistic și cultural angajaților asiatici în perioada de adaptare la noua țară și mediu de lucru este crucială pentru o integrare reușită.

Bune practici în recrutare și integrare

Pentru a asigura o recrutare și integrare reușită a muncitorilor asiatici, companiile pot urma câteva practici cheie:

 • Stabilirea clară a criteriilor de selecție
 •  Identificarea nevoilor specifice ale companiei și stabilirea criteriilor clare de selecție pentru candidații asiatici.
 • Suport ligvistic
 • Oferirea de suport lingvistic și cultural angajaților asiatici în perioada de adaptare la noua țară și mediu de lucru.
 • Promovarea Diversității și Incluziunii: Dezvoltarea de politici și practici de diversitate și incluziune în organizație pentru a promova diversitatea și a combate discriminarea.

Recrutarea de muncitori asiatici aduce beneficii semnificative pentru piața muncii din România. Acești angajați aduc cu ei competențe, etică de muncă și o perspectivă internațională valoroasă. Cu o abordare bine planificată și angajament față de diversitate și incluziune, muncitorii asiatici pot juca un rol important în dezvoltarea și succesul companiilor românești pe piața globală. Pentru servicii de recrutare de personal din străinătate, High Yield Group stă la dispoziția angajatorilor români, oferind suport profesional și soluții adaptate nevoilor individuale.

Sursa foto: unsplash.com