Cum se curăță coșul de fum al unei centrale pe lemne? Află de la specialiști

Deși mai este mult până la debutul sezonului de iarnă, știm deja că timpul trece cu repeziciune, și nici nu ne dăm seama cât de repede vom asista iar la căderea primilor fulgi de zăpadă.

Încălzirea casei trebuie să fie pregătită, astfel încât să ne putem bucura în siguranță de focul din șemineu sau sobă. Dacă vrei să afli totul despre modalitatea de curățare a unui cos de fum centrala pe lemne: https://cosurifum.ro/, am pregătit pentru tine un articol foarte interesant.

De ce este importantă curățarea cu atenție a unui cos de fum centrala pe lemne?

Arderea lemnului determină apariția unui reziduu toxic, care se depune pe pereții hornului de evacuare. Acest compus, denumit creozot, este foarte periculos și inflamabil. Curățarea periodică a unui coș de fum centrală pe lemne evită apariția unor incidente neplăcute, cum sunt incendiile sau intoxicațiile cu monoxid de carbon.

Pentru a evita depunerea unui strat gros de creozot, este complet interzisă utilizarea sobei sau șemineului pe post de incinerator. Nu permite nimănui din familie să ardă resturi precum hârtie de la ambalaje, gunoi sau chiar resturi menajere de fructe și legume. Acestea determină o acumularea mai mare de creozot și, adesea, degajă fum cu toxine atunci când sunt arse. În plus, fumul degajat poate cauza probleme de sănătate persoanelor care sunt în casă.

Care sunt etapele curățării unui coș de fum pentru centrala pe lemne?

Există trei pași importanți pentru curățarea unui coș de fum:

1.       Curățarea cenușii

Pentru întreținerea unui foc este nevoie de un pat de cenușă, însă lucrurile sunt destul de sensibile. Asta înseamnă că un pat de cenușă prea gros poate opri fluxul de aer necesar aprinderii focului și poate stinge flacăra. Pe de altă parte, un pat de cenușă prea mic nu este recomandat, deoarece flacăra va arde mocnit, iar soba sau șemineul nu își va pune în valoare funcționalitatea. Cenușa trebuie evacuată în recipiente speciale, în niciun caz nu trebuie aruncată pe câmp sau lângă casă. De asemenea, sub nicio formă nu trebuie să fie depozitată lângă materiale inflamabile. Deoarece poate conține jar ce se poate reaprinde în orice moment, există pericolul declanșării unor incendii ce pot distruge bunuri, cauzând pagube majore.

2.      Curățarea creozotului

Curățarea de creozot a unui coș de fum centrală pe lemne este o operațiune dificilă, care trebuie să fie făcută de un profesionist. Deoarece reprezintă un punct important al siguranței familiei tale, curățarea funinginei trebuie să fie făcută cu instrumente speciale, care să nu permită împrăștierea pulberii. Dacă nu este bine curățat, creozotul depus pe orice coș de fum centrală pe lemne va diminua cu până la 30% eliminarea fumului și a monoxidului de carbon. În plus, creozotul are un grad ridicat de aciditate, ceea ce duce la deteriorarea căptușelii din interiorul oricărui coș de fum.

Creozotul este foarte inflamabil, iar acumularea lui pe pereții unui coș de fum poate declanșa un incendiu de coș extrem de periculos.

3.      Curățarea ușii de la foc

Indiferent dacă este vorba despre un șemineu sau o sobă cu lemne, mecanismul de închidere al ușii trebuie să funcționeze perfect. Pentru aceasta, el trebuie să fie curățat periodic, astfel încât să fie evitate pierderile de căldură. În plus, trebuie să fie ușor de manevrat pentru a putea alimenta cu lemne focul, astfel încât fumul să fie tras în sus, pe un coș de fum.

Odată efectuați pașii recomandați în acest articol, mai trebuie doar să fie examinat cu atenție coșul exterior. Această operațiune trebuie să fie efectuată de un specialist, deoarece el poate descoperi probleme grave, care trebuiesc rezolvate înainte de venirea iernii și pornirea focului.

Dacă vrei să achiziționezi cosuri de fum ceramice preturi cele mai bune de pe piata, sau cosuri de fum din inox, specialiștii de la CosuriFum iti stau la dispoziție, pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie. Alege să colaborezi cu specialiștii de la CoșuriFum pentru cele mai bune rezultate.