Drojdie inactiva – ce este si de ce este folosita de catre brutari

Probabil ai auzit de drojdie inactiva, dar nu stii ce este sau cum se foloseste.

Drojdia inactiva, cunoscuta ca si drojdie nutritiva sau drojdie dezactivata, este un ingredient complet natural care este folosit de catre producatorii de produse de panificatie pentru a reduce timpul de amestecare si framantare al aluaturilor. De asemenea, acest ingredient face ca aluatul sa fie mult mai elastic si sa creasca mai bine.

In panificatie brutarii folosesc drojdie inactiva pentru a imbunatati profilul nutritional al produselor. Drojdia nutritiva este si un inlocuitor pentru L-cisteina, ce este folosit ca si agent reducator.

Exista foarte multe intrebari in legatura cu rolul acestei drojdii in produsele de panificatie. Continua sa citesti, deoarece acest articol iti raspunde la cele mai frecvente intrebari!

Cum este obtinuta drojdia inactiva?

Drojdia dezactivata, utilizata in panificatie, este adesea obtinuta din Saccharomyces cerevisiae, drojdia folosita ca si agent de crestere pentru produsele de panificatie, insa exista si alte tipuri de drojdii ce pot fi folosite pentru a obtine drojdie inactiva.

In general, drojdiile folosite pentru a produce drojdia nutritiva sunt obtinute prin procese de fermentatie.

Ce proprietati nutritionale are acest tip de drojdie?

Cum spuneam, acest ingredient este folosit si pentru aportul nutritional pe care il aduce produselor de panificatie, aici vorbim despre proteine, vitamine si minerale.

Aceasta drojdie contine toti cei noua aminoacizi esentiali pe care, de obicei, ii luam din alimente. Este, de asemenea, o sursa bogata de proteine vegetale de inalta calitate.

In ceea ce priveste vitaminele, drojdia dezactivata este bogata in special in vitaminele B, inclusiv tiamina(B1), riboflavina (B2) si niacina (B3), B6 si B12.

Acestea sunt foarte importante pentru a duce mentinerea sanatii, pentru metabolism si imunitate.

De este folosita drojdia inactiva in brutarii?

In urma testelor din brutarii, s-a observat ca aluaturile in care a fost folosita drojdie inactiva necesita mai putin timp de framantare si au o elasticitate marita, ceea ce rezulta in produse finite mai bune.

In aluaturile laminate, cum este cel pentru croasant, drojdia inactiva reduce contractia si deformarea aluatului, fiind mai usor pentru brutari si patiseri sa lucreze cu acesta.

De asemenea, s-a observat o imbunatatire a gustului si calitatii produselor ce au la baza aluatul laminat.

Pe langa structura, drojdia nutritiva are o influenta importanta si asupra aromei produselor in care este adaugata. Poate conferi o aroma dulce, asemanatoare caramelului, precum si un gust mai puternic, diferit, de carne prajita. Gustul perfect al produselor de panificatie si patiserie in care este adaugata si drojdie inactiva este obtinut prin efectuare de teste, pana se ajunge la rezultatul dorit.

Care este diferenta din L-cisteina si drojdie inactiva?

Cum spuneam, atat L-cisteina, cat si drojdia dezactivata, sunt ingrediente folosite pentru ca sporesc extensibilitatea acestuia si pentru ca reduc timpul de framantare.

Diferentele dintre acestea sunt totusi destul de importante. Drojdia dezactivata poate fi obtinuta foarte usor direct din drojdie. In cazul L-cisteinei vorbim despre un proces chimic complex.

De asemenea, L-cisteina este un aminoacid, iar drojdia inactiva actioneaza doar ca si agent reducator. Ce inseamna asta pentru brutari? Ca drojdia dezactivata contribuie mai mult la procesele de pregatire a produselor de panificatie.

Acum ca ai aflat ce este si care este rolul drojdiei nutritive in aluaturi este timpul sa o folosesti si tu. Lesaffre este un producator si furnizor international de agenti de crestere si alte produse folosite in panificatie, avand peste 150 de ani experienta pe piata. Alege calitatea oferita de profesionisti!