Audit energetic industrial – stiai ca firma ta are nevoie de unul?

Un audit energetic industrial este o evaluare efectuata de o companie cu scopul de a obtine date fiabile despre consumul de energie si cheltuielile pe care acestea le presupun, dar si pentru identificarea, analiza si inlaturarea factorilor care influenteaza consumul de energie, fie ca este vorba de energia electrica, consumul de apa, de gaze naturale etc.

Pentru a realiza un audit energetic profesional sunt necesare mai multe etape. Continua sa citesti si afla care sunt acelea!

Evaluare

In prima faza, urmand reglementarile impuse de legea 121 din 2014, este realizata o evaluare prin care sunt diagnosticate instalatiile unei companii cu scopul de a obtine o imagine de ansamblu asupra situatiei consumului de energie al firmei. Pentru a facilita si accelera aceasta etapa este de preferat ca un reprezentat al companiei, care sa o cunosca in detaliu, sa insoteasca echipa firmei ce se ocupa cu auditul energetic.

Colectare de date

Urmatoarea etapa consta in colectarea datelor. Folosind o aparatura speciala, auditorul colecteaza masuratori si preia datele necesare privind consumul de energie. De exemplu, sunt studiate procesele de productie si distributie a energiei in companie, eficienta modului in care cladirile sunt izolate, iluminatul, consumul autoturismelor firmei etc. In aceasta faza, se determina cu exactitate consumul de energie electrica, combustibil si alti factori relevanti.

Intocmirea raportului tehnic

In aceasta etapa al auditului energetic industrial, dupa ce au fost colectate toate informatiile necesare, echipa de auditori intocmeste un raport tehnic care descrie consumul curent de energie al instalatiilor. De asemenea, in aceasta etapa sunt oferite o serie de recomandari ce au ca scop imbunatatirea sectoarelor care au fost descoperite ca fiind ineficiente din punct de vedere energetic.

Aceste recomandari au rolul de a ajuta compania sa scada consumul zilnic de energie, ceea ce nu doar ca face ca firma sa devina mai eficienta si mai profitabila, dar acesta devine parte a eforturilor globale de reducere a risipei energetice si contribuie la o lume mai buna.

Vestea buna pentru firmele aflate in aceasta situatie este ca pot apela la un ajutor financiar oferit din fondurile pentru sustinerea imbunatatirii eficientei energetice a companiilor, ce sunt oferite conform directivelor Uniunii Europene.

Cel mai important aspect al unui audit energetic industrial realizat pentru o companie este, asa cum am mai spus, de a propune masuri de economisire a energiei si eficientiza energetic consumul zilnic al companiei pentru care este realizat auditul energetic.

Pe scurt, un auditor energetic industrial se ocupa cu analiza energetica industriala, el studiaza si cauta masuri de eficientizare a performantei energetice a instalatiilor intreprinderilor, pornind de la eficienta energetica a cladirilor si pana la diferite aspecte logistice ce tin de activitatea firmei.

Daca firma ta are un consum mai mare de 1000 tone echivalent petrol, atunci ai obligatia de a intocmi un audit energetic odata la patru ani. Apeleaza la serviciile unei firme specializate, ce ofera servicii profesionale si echipe de auditori calificati conform normelor impuse de legea 121 din 2014!

Cu cat auditul este mai complex si mai precis, cu atat vei putea reduce pierderile de energie mai eficient. Nu mai sta pe ganduri si apeleaza la expertii in domeniu!

Elsaco Esco este o firma ce ofera servicii de consultanta in domeniul serviciilor energetice, ce are ca principal scop sustinerea companiilor in procesul de eficientizare energetica. Alege sa lucrezi numai cu specialisti certificati si autorizati!