Creșterea afacerii prin măsurare – rolul și tipuri de KPI

Indicatorii cheie de performanță (KPI) alcătuiesc un sistem de evaluare care permite unei organizații să analizeze măsura în care a atins obiectivele strategice și operaționale propuse. KPI-urile oferă echipelor obiective spre care trebuie să-și orienteze eforturile, repere pentru a evalua progresul și informații care ajută personalul din întreaga organizație să ia decizii mai bune. De la finanțe și resurse umane, la marketing și vânzări, indicatorii cheie de performanță ajută fiecare domeniu al afacerii să avanseze la nivel strategic.

KPI-urile reflectă obiectivele cheie pe care le urmăriți pentru a obține rezultatele pe care le doriți. KPI-urile sprijină strategia și ajută echipele să se concentreze pe ceea ce este important. Prin selectarea indicatorilor cheie de performanță potriviți puteți să echilibrați obiectivele financiare și nefinanciare, strategice și tactice. KPI se pot referi la numărul de clienți noi, numărul de vânzări generate, numărul de retururi, numărul de clienți satisfăcuți, vizitele lunare în magazin etc.

De ce sunt importanți KPI?

Indicatorii cheie de performanță (KPI) sunt un instrument eficient prin care vă puteți asigura că echipele dumneavoastră sprijină obiectivele generale ale organizației. Iată câteva dintre avantajele implementării unui sistem bazat pe KPI:

  • Orientarea către obiective: indicatorii cheie de performanță ajută la crearea unei viziuni, a unui obiectiv comun în rândul angajaților organizației, influențarea modului de gândire al fiecărui membru al echipei, schimbarea comportamentului angajaților în direcția corectă pentru organizație și crearea unei culturi corporative puternice
  • Oferirea unei perspective asupra stării proiectului: indicatorii cheie de performanță vă oferă o perspectivă obiectivă asupra eficienței eforturilor depuse
  • Identificarea ajustărilor necesare: indicatorii cheie de performanță vă ajută să vedeți în mod clar reușitele și eșecurile, astfel încât puteți să identificați schimbările necesare în strategia actuală
  • Concentrarea eforturilor echipei: indicatorii cheie de performanță indică în mod clar ariile asupra cărora trebuie să se concentreze eforturile echipelor și totodată le permit să-și măsoare progresul

Indicatorii cheie de performanță au mai multe atribuții. În timp ce unii sunt folosiți pentru a măsura progresul lunar în raport cu un obiectiv, alții se concentrează pe activitățile pe termen lung. Singurul punct comun pe care toți KPI îl au este acela că sunt legați de obiectivele strategice ale unei companii. Iată o prezentare generală a unora dintre cele mai comune tipuri de KPI:

  • Indicatori strategici: acești KPI monitorizează obiectivele organizaționale. Managerii pot analiza unul sau doi indicatori strategici pentru a observa performanța companiei într-un anumit moment. Printre aceștia se numără randamentul investiției, veniturile și cota de piață.
  • Indicatori operaționali: acești KPI măsoară de obicei performanța într-un interval de timp mai scurt și se concentrează pe procesele și eficiența organizațională. Câteva exemple includ vânzările pe regiuni, costurile medii lunare de transport și costul pe achiziție (CPA).
  • Indicatori pentru o unitate funcțională: mulți indicatori cheie de performanță sunt legați de domenii specifice, cum ar fi finanțe sau IT. În timp ce KPI legați de departamentul IT pot urmări numarul de incidente, KPI-urile financiare urmăresc marja de profit brut sau rentabilitatea activelor. Acești KPI funcționali pot fi, de asemenea, clasificați ca strategici sau operaționali.

Ce rol au cursurile de vânzări pentru dezvoltarea carierei?

Platforma Club360.ro pune la dispoziție cursuri de vanzari care pot oferi managerilor și agenților de vânzări abilitățile și cunoștințele necesare pentru a vinde eficient produsele sau serviciile companiei în care activează. Câteva beneficii generate de participarea în cadrul acestor cursuri includ:

  • obținerea unei înțelegeri mai profunde a procesului de vânzare și a modului în care pot comunica eficient cu potențialii clienți;
  • învățarea modului prin care pot fi identificați clienții potriviți pentru produsele sau serviciile oferite;
  • dezvoltarea de strategii pentru depășirea obiecțiilor și realizarea de tranzacții;
  • îmbunătățirea abilităților de negociere;
  • creșterea încrederii în sine în timpul discuțiilor cu prospecții;
  • cunoașterea celor mai bune tehnici de vânzare și a celor mai bune practici specifice industriei;
  • creșterea șanselor de promovare în cadrul companiei.

Ce strategii de informare pot ajuta la îmbunătățirea cunoștințelor?

Urmărirea știrilor economice pe platforme speciale, precum managementpro.ro, poate oferi o serie de beneficii:

  • menținerea la curent cu cele mai recente evoluții și tendințe economice, care pot ajuta antreprenorii și angajații sa ia decizii informate
  • obținerea unei înțelegeri mai profunde a factorilor care influențează creșterea economică și stabilitatea, cum ar fi ratele dobânzilor, inflația și politicile guvernamentale
  • cunoașterea anumitor industrii și sectoare, cum ar fi Imobiliare, IT sau Producție industrială și modul în care acestea sunt afectate de schimbările din economie.
  • cunoașterea opiniilor și analizelor experților din domeniu cu privire la anumite evenimente economice
  • economisirea timpului, având acces la o varietate de surse de stiri economice într-un singur loc
  • identificarea unor perspective și strategii utile pentru afaceri și investiții

Platforma managementpro.ro nu se limitează doar la prezentarea celor mai recente știri ci oferă, de asemenea, acces la o varietate de tipuri diferite de conținut, cum ar fi articole, interviuri și podcast-uri care pot ajuta la explicarea conceptelor și problemelor economice complexe, într-un mod ușor de înțeles. Acest lucru poate fi benefic în special pentru persoanele care nu și-au consolidat încă expertiza într-un anumit domeniu, dar care doresc să-și îmbunătățească abilitățile.

În plus, website-ul oferă, de asemenea, instrumente și resurse, cum ar fi chestionare și analize, care pot ajuta managerii și antreprenorii să înțeleagă și să urmărească mai bine schimbările care le pot afecta compania.