3 tipuri de pomi fructiferi autohtoni pe care să îi ai în 2023

O livadă de pomi fructiferi va constitui bombe de vitamine din propriul tău spațiu. Vor fi delicioase pentru orice persoană care le va gusta. Trebuie să plantezi fructe în grădină pentru a te bucura de roade bogate. Prin urmare, vei știi cu exactitate de unde provin fructele și cu ce au fost tratate.

Chiar dacă nu aveți o grădină, nu trebuie să renunțați la această idee, deoarece și pe balcon se pot cultiva o mulțime de tipuri de fructe. Pomii fructiferi autohtoni sunt acei pomi ale căror fructe pot fi utilizate sub multe forme cu soiuri de calitate înaltă, pomii fiind viguroși și cu o creștere rapidă. 

Cum alegi corect ce pomi fructiferi se potrivesc în livada ta?

Atunci când dorești să plantezi pomi fructiferi în grădina sau în livada ta, trebuie să ții cont și de polenizare. Cei mai comuni copaci la care are loc polenizarea sunt următorii: corcoduș, piersic, cais, vișin, gutui. Merii, perii și cireșii au nevoie de o polenizare încrucișată, în mai multe soiuri. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este reprezentate de condițiile meteo din zona unde se află grădina ta. Și mai ales, trebuie să știi cu exactitate de unde îți cumperi pomul fructifer. Cei autohtoni fiind de o calitate premium, cu creșteri rapide și gusturi cuceritoare. 

De ce să alegi un prun?

Prunul reprezintă cel mai răspândit pom fructifer din țara noastră, fiind cultivat din cele mai vechi timpuri. Acesta este apreciat pentru fructele sale folosite în alimentație. Proprietatea prunului este aceea că are un sistem radicular bine dezvoltat, valorificând toate topurile de sol. Prunul se poate fructifica sub mai multe moduri: proaspete, uscate, sub formă de dulcețuri sau în industria alcoolului.

De ce să plantezi un măr?

Mărul reprezintă o alegere importantă de plantare a pomilor fructiferi autohtoni pentru anul 2023, deoarece aceste nu este un pom fructifer pretențios. Mărul se va prinde, de obicei, în orice sol. Dar, dacă dorești o producție mai mare de mere în scopul unei livezi, va trebui să ții cont de anumite informații esențiale. Acest tip de pom fructifer, suportă căldurile mari, dar și iernile mai aspre. Mărul este un bun polenizator și pentru alte soiuri de măr, dar și pentru alți pomi fructiferi. Poți alege cel puțin doi puieți de măr din soiuri diferite pentru a asigura o bună polenizare a livezii cu pomi fructiferi.

Care este importanța plantării unui cireș?

Un cireș este pomul fructifer din flora spontană. Acesta se plantează, iar apoi poate fi lăsat să crească natural, fără a mai fi nevoie de vreo altă intervenție. Cireșul, de asemenea, reprezintă pomul fructifer autohton ce va fi în tendințele anului 2023 pentru orice pomicultor. Trebuie, totuși, să acorzi o atenție privind lumina, temperaturi, umiditatea și solul pentru acest tip de pom.

Livada ta poate să îți influențeze sănătatea, astfel este important să ai o livadă cu pomi fructiferi.