Cu toții am auzit uneori spunându-le că un fruct este mai gustos, pentru că provine dintr-un soi altoit. Cu siguranță este un procedeu care aduce beneficii plantei, fructelor și papilelor gustative ale celor care le vor mânca. Însă ce înseamnă altoirea pomilor fructiferi, în constă acest proces și de să alegi astfel de pomi, poți afla câteva detalii esențiale citind rândurile de mai jos.
Fără îndoială altoirea pomilor fructiferi a ajutat mult la îmbunătățirea și aclimatizarea unor soiuri pe care producătorii și consumatorii le preferă și le doresc pentru a obține anumite produse, precum sucuri și conserve mai bine sau pentru fructe proaspete destinate consumului.
Ce înseamnă altoirea pomilor fructiferi?
Altoirea pomilor fructiferi este un proces realizat de om, ce are ca scop creșterea unei plante pe o altă plantă, păstrând și preluând de la fiecare aspectele considerate cele mai importante pentru rezistență și calitatea rodului. În termeni specifici putem spune că altoirea pomilor fructiferi constă în îmbinarea artificială dintre un portaltoi și un altoi, pentru a-i ajuta să conviețuiască.
Scopul acestei intervenții este aceea de a asigura o mai bună rezistență a plantei, a obține un soi nou de pom fructiferi cu caracteristici mai bune și mai adaptat la condițiile climatice. Vor fi alese altoiuri care duc la creșterea recoltei sau a calității fructelor obținute, în funcție de scop și preferințe. Procedura este una de ameliorare a soiurilor de plante, de a obține noi semințe și fructe mai sănătoase, mai mari și în cantitate mai mare.
Procedura se poate realiza în mai multe feluri, respectiv ca: altoire în despicătură, altoire în T, altoire sub coajă, altoirea sub scoarță. Toate au șanse mai mari de reușită dacă sunt efectuate, primăvara în lunile martie-mai sau la sfârșitul verii și începutul toamnei, în lunile iulie-septembrie.
Pentru a obține rezultate mai bune este bine să fie respectate și procedurile specifice care constau în pregătirea portaltoiului, pregătirea altoiului și altoirea propriu-zisă, îmbinarea sau unirea celor două.
De ce să alegi pomi fructiferi altoiți?
Altoirea este un proces util atât pentru plante, cât și pentru cei care le cultivă și consumă roadele lor. Prin altoire se obțin soiurile de pomi fructiferi dorite, mai bine adaptate și mai rezistente la condițiile de mediu, la temperaturi scăzute, la condiții de îngheț, la precipitații reduse etc.
În plus pentru beneficiari ele oferă garanția culegerii unor fructe mai sănătoase, mari, suculente și gustoase, conform intențiilor celor care au realizat altoirea. Acest lucru înseamnă că celor care doresc un anumit tip de fruct, anterior greu de cultivat în anumite regiuni, ele pot fi adaptate și crescute și în alte condiții, care le garantează rezistența și calitatea.
Astfel dacă vrei să ai o livadă mai rezistentă, sănătoasă, cu rod mai bun și cu speciile de pomi fructiferi pe care le preferi, cere ajutorul specialiștilor și cumpără de la vânzători locali. Aceștia pot crea și oferi specii altoite și ameliorate la nivel local, mult mai apropiate de condițiile climatice și specificul solului de pe meleagurile noastre.
Pentru cele mai bune sfaturi de cultivare, îngrijire și pentru cumpărare de pomi fructiferi altoiți, accesează Jardina.eu.