Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra anvelope de vară – Care sunt avantajele și dezavantajele?


‍Anvelopele de vară sunt din ce în ce mai populare în rândul șoferilor care doresc să îmbunătățească performanțele mașinii lor. Cu o combinație potrivită de design al benzii de rulare, compus de cauciuc și alte caracteristici, anvelopele de vară pot oferi o aderență și o manevrabilitate mai bune pe drumurile calde și uscate. Cu toate acestea, înainte de a investi într-un set de anvelope de vară, este important să luați în considerare avantajele și dezavantajele. Pe de o parte, anvelopele de vară sunt concepute pentru a oferi o mai bună siguranță și performanță pe vreme mai caldă. Pe de altă parte, acestea pot fi costisitoare și este posibil să nu fie potrivite pentru condiții meteo umede sau reci. Punând în balanță avantajele și dezavantajele anvelopelor de vară, puteți lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la ce tip de anvelopă este cel mai potrivit pentru mașina dumneavoastră.

Ce sunt anvelopele de vară?

Anvelopele de vară sunt concepute pentru a funcționa cel mai bine pe vreme caldă, în timp ce anvelopele de iarnă sunt concepute pentru a funcționa cel mai bine pe vreme rece. Alegerea anvelopelor este importantă pentru a vă asigura că aveți cauciucul potrivit pentru sezonul potrivit. Anvelopele de vară sunt concepute pentru a oferi o aderență și o manevrabilitate mai bune pe drumurile calde și uscate, în timp ce anvelopele de iarnă au o bandă de rulare mai groasă și mai multă aderență pe drumurile reci și umede. Anvelopele de vară sunt fabricate dintr-un compus de cauciuc mai moale, care are un punct de topire mai crescut. De asemenea, acestea sunt proiectate cu un profil mai mic al benzii de rulare, cu mai multe caneluri și șanțuri care traversează cauciucul. Toate aceste caracteristici fac ca anvelopele să fie mai potrivite pentru a conduce pe drumuri calde și uscate. Cu toate acestea, este important să verificați datele de pe peretele lateral al anvelopelor, deoarece anvelopele de vară nu sunt potrivite pentru utilizare atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius.

Avantajele anvelopelor de vară

– Aderență mai bună pe vreme caldă – Principalul avantaj al anvelopelor de vară este că oferă o aderență mai mare pe drumurile calde și uscate. Acest lucru se datorează faptului că anvelopele de vară sunt fabricate dintr-o compoziție mai moale care are un punct de topire mai mic. Acest lucru înseamnă că anvelopele de vară au o aderență mai bună la căldură, ceea ce este deosebit de util pentru a conduce pe pistă sau pe un drum cu multe curbe.
– Manevrabilitate mai bună pe drumuri calde și uscate – Un alt beneficiu al anvelopelor de vară este că oferă o manevrabilitate mai bună pe drumuri calde și uscate. Acest lucru se datorează faptului că anvelopele de vară au un profil mai mare al benzii de rulare, cu mai multe caneluri și șanțuri care traversează cauciucul. Acestea ajută la canalizarea mai rapidă a apei, ceea ce ajută anvelopele să își mențină aderența.
– Risc redus de aquaplaning – Dacă conduceți pe drumuri calde și uscate, există un risc mai mic de aquaplaning, deoarece apa nu are la fel de mult timp să se acumuleze. Acest lucru face ca anvelopele de vară să fie o opțiune bună pentru șoferii care întâlnesc în mod regulat pete de apă stătătoare pe șosea.

Dezavantajele anvelopelor de vară

– Mai puțină aderență pe drumurile reci și umede – Un dezavantaj major al anvelopelor de vară este că oferă mai puțină aderență pe drumurile reci și umede. Acest lucru se datorează faptului că amestecul de cauciuc este mai moale, ceea ce înseamnă că se prinde mai puțin bine pe drumuri umede.
– Adâncimea redusă a benzii de rulare – O altă problemă a anvelopelor de vară este că acestea au o adâncime mai mică a benzii de rulare. Acest lucru înseamnă că ar trebui înlocuite mai frecvent, în funcție de obiceiurile dumneavoastră de condus.
– Distanța de frânare mai mare pe ploaie – Deoarece anvelopele de vară au o putere de aderență mai mică pe drumuri umede, acestea au, de asemenea, o distanță de frânare mai mare atunci când conduceți pe ploaie.

Anvelope de vară vs. anvelope all-season

Mulți șoferi își pun întrebarea „sunt anvelopele de vară mai bune decât anvelopele all-season?”. Pe scurt, nu există anvelope all-season. Cei doi termeni sunt utilizați interschimbabil, deși unii producători se referă la anvelopele all-season ca fiind „anvelope de performanță”. Anvelopele all-season sunt un hibrid între anvelopele de vară și cele de iarnă. Acestea oferă un echilibru între cele două tipuri de anvelope, oferind o performanță mai bună pe vreme caldă și pe vreme rece decât o anvelopă de vară pură și o performanță mai bună pe vreme rece decât o anvelopă de iarnă pură. Anvelopele pentru toate anotimpurile folosesc un compus mai moale în timpul proiectării lor, care se comportă mai bine în condiții mai calde, dar se uzează mai repede. De asemenea, modelele lor de caneluri și de șanțuri sunt concepute pentru a oferi o performanță mai bună în timpul lunilor mai calde, motiv pentru care nu sunt recomandate pentru utilizare în timpul lunilor de iarnă.

Anvelope de vară vs. anvelope de iarnă

Anvelopele de vară sunt concepute pentru a funcționa cel mai bine pe vreme caldă și pe vreme rece. Pe vreme caldă, anvelopele de vară sunt mai potrivite pentru condiții de drum uscat. Pe de altă parte, anvelopele de iarnă sunt concepute pentru a fi utilizate pe vreme rece, cu drumuri umede. Anvelopele de vară sunt perfecte pentru condiții de carosabil uscat, dar este posibil să nu fie potrivite pentru condiții de carosabil umed. Cu toate acestea, anvelopele de iarnă sunt concepute pentru a fi utilizate în condiții de carosabil umed și în condiții de drum rece. Acesta este motivul pentru care anvelopele de iarnă sunt mai bune pentru a conduce pe tot parcursul anului.

Cum să alegi anvelopele de vară potrivite

Este important să alegeți anvelopele de vară potrivite pentru mașina dumneavoastră. Dacă folosiți anvelopele de vară atunci când nu sunt necesare, este posibil ca acestea să nu reziste la fel de mult ca în condiții mai adecvate. În același timp, dacă folosiți anvelope de iarnă pe vreme mai caldă, este posibil ca acestea să nu ofere performanța necesară pentru a vă opri rapid mașina. Puteți alege anvelopele de vară potrivite pentru mașina dvs. urmând acești pași: – În primul rând, verificați datele de pe peretele lateral al anvelopelor dumneavoastră. – Apoi, aflați ce anvelope de vară sunt recomandate pentru mașina dumneavoastră. – În cele din urmă, selectați anvelopa de vară potrivită pentru nevoile dumneavoastră.

Factori de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați anvelope de vară

– Condițiile de conducere – Este important să luați în considerare condițiile de conducere atunci când alegeți anvelopele potrivite pentru mașina dumneavoastră. Dacă conduceți în principal pe vreme caldă, echiparea mașinii cu anvelope vară este cea mai bună alegere.
– Utilizarea sezonieră – Luați în considerare utilizarea sezonieră atunci când alegeți anvelopele potrivite. Dacă conduceți numai pe vreme caldă, anvelopele de vară pot fi cea mai bună alegere. Dacă conduceți și în lunile mai reci, trebuie să folosiți anvelope de iarnă atunci când temperaturile scad sub 7 grade Celsius.
– Adâncimea benzii de rulare – Anvelopele de vară au o adâncime mai mică a benzii de rulare, deci trebuie înlocuite mai frecvent. Dacă folosiți anvelope de vară pe tot parcursul anului, acestea trebuie înlocuite de două ori mai des.
– Obiceiuri de conducere – Luați în considerare obiceiurile dumneavoastră de conducere înainte de a alege anvelopa potrivită. Dacă vă conduceți mașina frecvent în condiții de ploaie, este posibil ca anvelopele de vară să nu fie cea mai bună alegere pentru dumneavoastră.

Întreținerea anvelopelor de vară

Anvelopele de vară trebuie înlocuite la fiecare cinci ani sau la 30.000 – 50.000 de Km.
Deși anvelopele de vară sunt ușor de întreținut, există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont:
– Verificați întotdeauna în mod regulat presiunea anvelopelor dumneavoastră.
– Înlocuiți anvelopele imediat ce acestea au o vechime de 5 ani.
– Fiți atenți la orice semn de deteriorare.
– Verificați dacă uzura este peste limitele legale admise și înlocuiți anvelopele dacă este necesar.

Recenzii și evaluări ale anvelopelor de vară

Atunci când alegeți setul potrivit de anvelope, este important să luați în considerare ce spun alții. Citind recenzii, puteți afla cât de fiabile și confortabile sunt anumite mărci de anvelope. Citind ratingurile, puteți afla cât de bine se comportă anumite anvelope în diferite condiții. Citiți recenzii și evaluări pentru a afla:
– Ce le place și ce nu le place clienților actuali la anvelope.
– Dacă anvelopele sunt confortabile la condus.
– Cât timp durează anvelopele.
– Cât de bine se comportă anvelopele în diferite condiții.

Concluzie

Pe măsură ce vremea se încălzește, mulți șoferi își vor schimba anvelopele standard cu un set de anvelope de vară. Anvelopele de vară sunt concepute pentru a funcționa cel mai bine pe vreme caldă, în timp ce anvelopele de iarnă sunt concepute pentru a funcționa cel mai bine pe vreme rece. Anvelopele de vară sunt fabricate dintr-un compus de cauciuc mai moale, care are un punct de topire mai scăzut. De asemenea, acestea sunt proiectate cu un profil mai mare al benzii de rulare, cu mai multe caneluri și șanțuri care traversează cauciucul. Toate aceste caracteristici fac ca anvelopele să fie mai potrivite pentru a conduce pe drumuri calde și uscate. În Marea Britanie, anvelopele de vară sunt utilizate în mod obișnuit din martie până în octombrie. Cu toate acestea, este important să verificați datele de pe peretele lateral al anvelopelor, deoarece anvelopele de vară nu sunt potrivite pentru utilizare atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius. Anvelopele de vară sunt concepute pentru a funcționa cel mai bine pe vreme caldă. Acestea oferă performanțe mai bune în condiții de carosabil uscat, dar oferă mai puțină aderență pe drumuri umede. Poți citi și aici dacă vrei să afli mai multe informații despre acest subiect.