[ad_1]
Fiecare companie din Romania poate decide daca isi doreste sa sprijine o cauza sociala sau un ONG si poate sa redirectioneze pana la 20% din impozitul pe profit datorat statului sau din impozitul pe venit (in cazul microintreprinderilor). Aceasta procedura poate fi derulata prin intermediul ANAF. Mai exact, pana pe 23 decembrie sau in maxim 6 luni de la depunerea declaratiei de impozit pe profit, companiile din Romania pot sa solicite redirectionarea unui procent din impozitele platite pentru anul 2021 la ANAF catre o organizatie non-profit.
Interventia ANAF, reglementata prin Legea sponsorizarii
Facilitatea fiscala este accesata de majoritatea companiilor cu venituri semnificative din Romania, dar si de firmele mai mici. In special pentru ca astfel stiu exact unde vor ajunge banii si pot alege sa sprijine activitatea unui ONG sau sa ajute intr-o cauza umanitara. Potrivit ultimelor modificari aduse in Legea Sponsorizarii, companiile au posibilitatea sa redirectioneze pana la maxim 20% din impozitul pe profit datorat statului sau din impozitul pe venit. ANAF poate intermedia procesul. Astfel, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va incasa sponsorizarile facute de firme catre organizatiile non-guvernamentale si ulterior, dupa ce va verifica destinatarul banilor (daca ONG-ul respecta legislatia in vigoare) va directiona banii catre acesta.
Microintreprinderile pot dona unui ONG si beneficia de deduceri fiscale pentru o suma echivalenta cu 20% din impozitul pe venituri. Restul firmelor, cu afaceri peste 500.000 de euro, beneficiaza de deduceri fiscale in cuantum de 20% din impozitul pe profit datorat statului.
Pentru a putea redirectiona cei 20%, vor fi urmati cativa pasi:
-identificarea unui ONG sau a unei cauze sociale
-semnarea unui contract cu beneficiarul la care va ajunge donatia
-depunerea declaratiei 117
-ANAF va verifica atat compania, cat si organizatia non-profit
– ANAF va vira banii in termen de 45 de zile
Daca nu au facut donatii sau nu au atins limita maxima a cotei deductibile, administratorii firmelor vor avea timp sase luni sa decida daca directioneaza deducerea fiscala la care au dreptul prin eventuale donatii, sponsorizari, burse catre anumite persoane sau ONG-uri.
Procedura nu prevede taxe suplimentare sau cheltuieli pentru companii, ci doar faciliteaza posibilitatea a stii exact unde ajung banii si caror scopuri vor servi.
Potrivit legislatiei in vigoare, pot beneficia de sponsorizari:
-ONG-urile
-unitatile de cult;
-Fondul Natiunilor Unite pentru Copii – UNICEF, precum si orice organizatie internationala care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte;
-alti beneficiari prevazuti de Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, Legea bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, si de art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011;
-beneficiarii de burse private.
The post Companiile pot sponsoriza ONG-uri, prin intermediul ANAF. Beneficiarii vor fi verificati de inspectorii fiscali first appeared on Comunicate Business.
[ad_2]
Source link