Consiliul Judetean Harghita pune accent pe opinia cetatenilor in elaborarea BUGETULUI pentru 2023!

[ad_1]

*𝐁𝐨𝐫𝐛𝐨𝐥𝐲 𝐂𝐬𝐚𝐛𝐚: „𝐈̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞𝐦 𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐩𝐚̆𝐬̦𝐢𝐧𝐝 𝐩𝐞 𝐠𝐡𝐞𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐬𝐮𝐛𝐭̦𝐢𝐫𝐞, 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐜𝐚𝐮𝐭̦𝐢, 𝐮𝐥𝐭𝐢𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐨𝐢 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐫𝐢𝐳𝐚̆ 𝐟𝐚̆𝐜𝐚̂𝐧𝐝𝐮-𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐬𝐢𝐦𝐭̦𝐢𝐭̦𝐢 𝐬̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐥 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 C𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 J𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧”.

Elaborarea bugetului Consiliului Județean Harghita a fost subiectul conferinței de presă ce a avut loc azi, 3 ianuarie, Borboly Csaba, președintele consiliului județean, estimând ca până la jumătatea lunii ianuarie să aprobe bugetul pe anul 2023 și estimările pe 2024-2026.

“Acum câteva zile au venit de la ANAF ultimele sume și de aceea putem să vă prezentăm ceea ce va sta la baza bugetului. Totodată, accentuez că este în proces o consultare publică prin care așteptăm opiniile populației, specialiștilor, celor interesați de dezvoltarea județului Harghita. Vorbim strict de bugetul consiliului județean, așadar, dacă ne uităm la venituri, se vede că în medie este o ușoară creștere de 8% dar nu acolo unde ar fi necesar, de fapt, în ceea ce privește sumele pentru echilibrarea bugetelor locale din TVA, primim cu 9,5 milioane lei mai puțin.  Anul acesta va fi unul foarte dificil, dar ca și anul trecut, chiar dacă unii au zis altceva, am reușit să ținem în echilibru bugetul și am fost printre acele puține județe care din resurse proprii au făcut investiții și atunci când nu erau bani guvernamentali, europeni si aceasta a fost decizie managerială foarte bună” a subliniat președintele.

Conform legii bugetului de stat, pentru echilibrarea bugetelor locale ale județelor, se alocă sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată astfel încât valoarea însumată a acestor venituri să nu fie mai mică de 350 lei/locuitor/an, dar nu mai mult de 275.000 mii lei/județ/an, ceea ce a însemnat o diminuare cu 9.522 mii de lei în cazul județului Harghita. Borboly Csaba a apreciat în acest sens faptul că, acest mecanism al construcției bugetare de la nivel național defavorizează județele cu populație sub 500 de mii de locuitori, deși, sarcina administrativă este aceeași, sau uneori mai mare, cu a unor județe mari, luând cazul județului Harghita care este al zecelea ca mărime. Această metodologie nu contribuie la reducerea disparităților dintre județe ci la adâncirea acestora, a mai subliniat președintele.

Totuși, acesta a concluzionat într-o notă optimistă, astfel, pe lângă bugetul diminuat la capitolul sume defalcate din TVA pentru echilibrare,  rata inflației și prețurile crescute,  investițiile trebuie continuate.

“Se vede că începem anul prin a păși pe gheața subțire, trebuie sa fim foarte precauți, dar și anul trecut am avut o bugetare responsabilă în care ne-am axat pe obiective. La finele anului am revenit deasupra liniei de plutire. Suntem la guvernare, un alt motiv pentru care avem o siguranță în plus, așteptăm bani de la guvern, pe parcursul unui an mai sunt echilibrări bugetare, vom încerca sa avem buget din ianuarie ca să putem să ne corelăm cu partenerii și fiecare să știe la ce să se aștepte. Totodată, așteptăm și fonduri europene, avem o linie de credit de 50 de milioane de lei ce poate fi folosită în caz de nevoie pentru investiții. Crizele din ultimii ani se reflectă și în bugetul consiliului județean” a mai adăugat președintele.

IMPORTANT: Pentru a răspunde cât mai bine nevoilor populației, și pentru o gestionare eficientă a bugetului consiliului județean, a fost elaborat un chestionar, fiind foarte important ca un număr cât mai mare de persoane să-l completeze.

Chestionarul elaborat poate fi completat aici: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSc4ACLKw8klou…/viewform  

Articolul Consiliul Judetean Harghita pune accent pe opinia cetatenilor in elaborarea BUGETULUI pentru 2023! apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link