Care este diferenta dintre o garsoniera si un apartament de tip studio?

Piata imobiliara este una foarte variata, in care pot fi gasite diferite tipuri de locuinte, potrivite pentru orice nevoie sau adaptate pentru orice buget. De la garsoniere pana la apartamente cu 4 camere sau penthouse-uri, orice astfel de locuinte pot fi gasite pe piata imobiliara din Romania si din Bucuresti.

Pretul locuintelor insa creste odata cu numarul de camere si de metri utili, astfel ca cei cu un buget modest, dar care isi doresc foarte mult o casa a lor se pot orienta, in general, catre o garsoniera sau un apartamente de tip studio. Desi sunt adesea confundate, exista cateva diferente intre cele doua tipuri de locuinte.

Ce este garsoniera? Ce este apartamentul de tip studio?

Este bine cunoscut faptul ca o garsoniera din Bucuresti este o locuinta cu o singura camera, care este si pentru zi si pentru dormit, cu o bucatarie si o baie, iar in unele cazuri mai poate exista si un balcon sau chiar spatii de depozitare.

Cand vine vorba despre apartamentele de tip studio insa multi oameni considera ca acestea reprezinta, de fapt, o denumire moderna a garsonierelor. Cu toate ca sunt asemanatoare cu garsonierele, studiourile sunt mai spatioase decat o garsoniera, cu pereti mai grosi, ceea ce confera un confort mai ridicat. De asemenea, in unele situatii, spatiul de dormit este separat de spatiul de zi al camerei.

Care sunt diferentele dintre cele doua tipuri de locuinte?

Apartamentele de tip studio sunt un tip nou de locuinte, motiv pentru care acestea pot fi gasite numai in blocuri nou construite, pe cand garsonierele sunt specifice blocurilor vechi si imbatranite. Tocmai de aceea, garsonierele sunt gasite, in general, in astfel de blocuri, care vin adesea si cu o serie de dezavantaje, cauzate de degradarea morala.

Faptul ca cele mai multe garsoniere sunt constructii vechi, duce la aparitia a numeroase diferente intre acestea si apartamentele de tip studio. Este vorba, in primul rand, despre finisaje si calitatea acestora.

Studiourile sunt constructii noi, pentru care s-au folosit materiale si finisaje moderne si de buna calitate, iar garsoniere sunt realizate din materiale vechi, depasite atat ca performante, cat si ca durata a vietii, adesea cu un design invechit si neplacut.

O alta diferenta care poate fi observata intre garsoniere si apartamentele de tip studio este spatiul util, care este, in general, mai mare in locuintele noi, unde dezvoltatorii imobiliari au incercat sa satisfaca nevoia de spatiu si pentru cei care nu dispun de finante pentru o locuinta mai mare.

Baia si bucataria sunt unele dintre incaperile esentiale pentru confortul de acasa. Desi dimensiunile acestora pot fi o diferenta importanta intre cele doua tipuri de locuinte, mai poate fi diferentiat si modul in care acestea sunt compartimentate. Constructiile noi sunt caracterizate de bucatariile open space, cu deschidere catre camera de zi, iar garsonierele traditionale au bucataria complet separata de restul locuintei.

Prin urmare, cei care iau in considerare o astfel de investitie ar trebui a tina cont de toate aceste aspecte pentru a face cea mai potrivita alegere pentru ei.