Casa familiei regale habsburgice care a condus Imperiul Austro-Ungar și a stat pe tronul Sfântului Imperiu Roman timp de 300 de ani, Viena își poartă bogăția și măreția istorică pe mânecă.
Puține locuri din Europa pot concura cu multitudinea impunătoare de apartamente de stat din Viena, colecții regale, mari maeștri, arhitectură gotică și săli baroc.
Dar există mai multe de făcut în Viena decât galerii rafinate și palate ostentative. Artiști precum Mozart, Beethoven și Strauss au petrecut aici toți, iar muzica încă radia din sufletul ei.
Există cartiere de școală vechi pline de bulevarde mărețe și cafenele tradiționale, unde divagațiile filozofice au modelat psihicul modern. Zone la modă, cu artă stradală plină de culoare și un spațiu urban pe marginea canalului, cu baruri pop-up și o atmosferă care atrage tinerii cool.
Deși puteți vedea multe dintre cele mai bune lucruri de făcut în două zile, vă sugerăm 3 zile în Viena. În acest fel, puteți vizita mai mult de câteva muzee și puteți intra sub pielea capitalei europene a coolului regal.
LUCRURI DE FĂCUT ÎN VIENA
01. PALAT HOFBURG
Habsburgii, cunoscuți și ca Casa Austriei, au fost una dintre marile familii regale ale Europei și timp de 300 de ani au stat pe tronul Sfântului Imperiu Roman. Casa lor a fost întinsul Palat Hofburg din Viena, care încorporează câteva atracții importante din oraș.
Construit inițial în scop defensiv în 1279, a fost transformat treptat într-un palat imperial ostentativ. Astăzi, înconjurate de grădini, fațade mărețe ascund casa președintelui austriac și o multitudine de artefacte dobândite de-a lungul secolelor.
Plimbați-vă prin curți și parcuri, priviți statuile imense și aruncați o privire în grajdurile imperiale pentru a vedea (sperăm) armăsarii albi lipizzani ai Școlii de Echitație Spaniolă . Dacă sunteți interesat de camere impunătoare, mergeți la Muzeul SISI (inclusiv Kaiserappartements și colecția de argint de stat) și pentru comori cu bijuterii și coroane de stat, explorați Muzeul Schatzkammer (Muzeul Trezoreriei Imperiale).
Dar dacă te hotărăști să vizitezi doar unul, fă-l Biblioteca Națională Austriacă.
02. BIBLIOTECA NAȚIONALĂ AUSTRIANĂ (ÖSTERREICHISCHE NATIONALBIBLIOTHEK)
Camerele nu devin mai impresionante decât Prunksaal, sala de stat din centrul Bibliotecii Naționale a Austriei . Bibliotecile vechi de un secol din lemn dețin peste 200.000 de cărți medievale legate în piele, care ajung până la tavanul de 20 de metri înălțime.
Acoperișul în formă de cupolă, susținut de stâlpi falnici cu reliefuri de marmură sculptate complex, este bogat în fresce dramatice – o etapă îndrăzneață a flerului imperial.
Pe lângă afișarea maiestuoasă a bogăției și puterii Habsburgilor, este și cea mai mare bibliotecă din Austria. Din păcate, cărțile sunt în afara limitelor, dar este încă un lucru minunat de făcut la Viena.
03. STEPHANDSOM (CATEDRALA LUI ȘTEFN)
Innere Stadt este centrul vechi al Vienei. Înconjurat de Ringstraße, care marchează traseul fostelor ziduri ale orașului, aici veți găsi inima și sufletul orașului, precum și multe dintre cele mai bune atracții.
În partea de sus a listei și în centru este Stephandsom – Catedrala Sf. Ștefan. Se înalță deasupra restului orașului interior, turnul său se află deasupra unui acoperiș cu țiglă colorată. În interiorul său întunecat și sumbru și distinct gotic, cu coloane înguste care îi atenuează înălțimea.
În 2021, la catedrală a fost adăugată instalația de artă modernă „Ladder to Heaven”. Iluminat în fiecare noapte și reprezentând ascensiunea și coborârea dintre cer și pământ, adaugă un contrast modern rece unei clădiri medievale veche. Explorarea bisericii principale este gratuită, dar accesul la Turnul de Sud pentru vederi asupra orașului costă 5 EUR. Catacombele pot fi vizitate doar într-un tur. O modalitate grozavă de a vizita catedrala este participarea la un concert clasic susținut în spațiul gotic.
04. INNERE STADT
Merită să petreceți câteva ore explorând străzile din Innere Stadt care înconjoară biserica. Există fațade maiestuoase, pasaje înguste, magazine drăguțe și ciudate și numeroase biserici ascunse de căutat.
Intră în Palais Kinsky, un palat baroc magnific, cu un hol de intrare uimitor și o scară mare.
Pasajul Ferstel, o veche galerie comercială pitorească, merită, de asemenea, explorată. Unele dintre cele mai importante sunt Xocolat , un magazin excelent de ciocolată; Caffe Couture , un excelent prăjitor de cafea; și Beaulieu , un restaurant franțuzesc rafinat.
Toate locațiile sunt marcate pe harta noastră de mai jos.
05. CULTURA CAFEI
Vienezii își iau cafenelele în serios. Unele sunt ascunse pe alei înguste, în timp ce altele stau mândri la colțurile bulevardelor măturate. Dacă petreceți 2 sau 3 zile în Viena, veți avea suficient timp pentru a încerca câteva.
Marea doamnă a tuturor este Café Central . Găzduit într-o clădire impunătoare, interiorul său amintește de un palat turcesc cu un tavan arcuit grandios. Un pianist cântă zilnic de la 15:30 la 20:30 (cu excepția zilei de marți). Café Central este un lucru foarte popular de făcut în Viena, așa că cozile pot fi lungi. Luați în considerare rezervarea în avans.
Preferatul nostru a fost Café Leopold Hawelka , o cafenea de școală veche chiar la sud de Stephandsom. Cu o gamă de mese de bistro sau cabine vechi cu perne cu dungi, are toată atmosfera pe care ți-o dorești de la o cafenea vieneză.
Kleines Café este o cafenea micuță pe o piață ascunsă și minunată. Când iese soarele, apucați o masă pe pietrele pietruite de lângă fântâna din față și bucurați-vă de stilul de viață vienez.
06. SACHERTORTE, STRUDEL ȘI KAISERSCHMARRN
Conducerea ofertelor dulci din Viena este Sachertorte. O prajitura densa de ciocolata cu straturi intrerupte de dulceata dulce de caise; terminat într-o glazură de ciocolată. Este desertul de bază în majoritatea localurilor din Vienne, dar originalul este revendicat de Café Sacher .
Un alt desert grozav de încercat este Kaiserschmarrn. Această clătită dulce pufoasă cu stafide înmuiate cu rom este ruptă, caramelizată și servită cu zahăr pudră și o conserva de fructe. Este delicios și cel mai bun pe care l-am avut a fost la Demel .
Nu am spune tocmai că am fost captivați de Apple Strudel, deoarece majoritatea vizitatorilor Vienei sunt, totuși, pariorii de la Café Central păreau destul de mulțumiți de decizia lor.
07. SCHLOSS BELVEDERE
Schloss Belvedere este unul dintre cele mai frumoase palate baroc din lume și este un must pe un itinerar de 2 sau 3 zile la Viena.
Există trei muzee din care puteți alege în interiorul clădirii ornamentate, dar vă recomandăm cel puțin să vizitați Belvedere de Sus . Găzduit în palatul principal într-un amestec de marmură, fresce și camere stucate, este o colecție importantă de artă habsburgică. Punctul culminant este primul etaj care se concentrează pe arta vieneză din 1880-1914, inclusiv cea mai mare colecție de piese Gustav Klimt din lume. Există și busturile expresive ale lui Franz Xaver Messerschmidt.
Doar puțin mai puțin copleșitori sunt impresioniștii, romanticii și realiștii care stăpânesc pe podeaua de deasupra. Cu camere opulente, grădini încântătoare, vederi uriașe ale orașului și subtitrări informative, explorați istoria progresului artei într-un cadru inspirator.
Celelalte două muzee sunt Belvedere de Jos și Belvedere 21 . Ambele au expoziții temporare, așa că merită să vezi ce se întâmplă înainte de a cumpăra bilete.
Sfat pentru vizitator
VIZITAREA MUZEELE BELVEDERE
Upper Belvedere are capodopere ale lui Klimt, Rodin și van Gogh plus o istorie a clădirii; Belvedere de Jos prezintă comori din Evul Mediu și artă din toate perioadele; Belvedere 21 are artă și film contemporan.
08. KARLSKIRCHE (BISERICA Sfantul Carol)
Construită în secolul al XVIII- lea , după ce marea ciumă a cuprins Europa, Karlskirche este cea mai frumoasă biserică baroc din Viena. Acoperișul său cu cupolă de cupru este flancat pe ambele părți de coloane falnice asemănătoare cu cele ale lui Traian din Roma și susținute de ceea ce arată ca un templu grecesc.
Neîngrădit de clădirile din jur și stând la marginea parcului Resselpark plin de flori, este una dintre marile oportunități de fotografiere din Viena.
Interiorul bisericii (8 EUR) este impresionant, de asemenea, cu tavane cu fresce, o scară în spirală, un mic tezaur și vederi asupra orașului.
Karlskirche este recunoscută drept una dintre cele mai remarcabile săli de concerte din Viena. Una dintre cele mai bune modalități de a arunca o privire în interior este participarea la concertele Mozart și Vivaldi susținute pe instrumente de epocă de celebra Orchestra 1756.
09. NASCHMARKT
Format din aproximativ 120 de tarabe, Viena Naschmarkt este o călătorie culinară plină de culoare prin aromele Europei și Orientului Mijlociu. Acesta variază de la cârnați și brânzeturi tradiționale austriece până la paste italiene și fructe uscate turcești și baklava.
Există cafenele și magazine de vinuri, locuri pentru a cumpăra haine și covoare și o mulțime de cafenele mici interesante pentru prânz. Stați pe scaune acoperite cu piele de oaie la Neni și bucurați-vă de creații cu influență israeliană sau luați masa printre artefacte de modărițe la Nomade Moderne.
Sâmbăta este cea mai aglomerată perioadă pentru a vizita, cu mai multe tarabe deschise și o piață masivă de vechituri în desfășurare. Progresul este mai lent, dar atmosfera este agitată.
10. MUZEUL LEOPOLD
Sunt puține orașe cu mai multe muzee decât Viena și sunt doar atâtea pe care le puteți vizita în 2 sau 3 zile, dar vă recomandăm să includeți Muzeul Leopold . Dedicat artei secesiunii (pentru care artiștii vienezi au fost cei mai influenți) urmărește ruptura istorică dintre arta conservatoare a secolului al XIX- lea și artiștii de avangardă ai secolului al XX- lea .
Gustav Klimt a condus grupul, dar muzeul aprofundează în lucrările adepților săi, cum ar fi Egon Schiele și Richard Gerstl. Răspândit pe două etaje, este tulburător, provocator, complet captivant și complet vienez.
11. MUZEUL ALBERTINA
În timp ce Muzeul Leopold oferă o perspectivă unică asupra artei vieneze, Muzeul Albertina este un tur vârtej al artei europene de la Monet la Picasso. Odată o colecție privată remarcabilă, dar dăruită statului, este o călătorie prin impresionism, puntillism și cubism până în modernul timpuriu. Fiți captivat de pensulele lui Monet, Picasso, Kandinsky, Klee, Miro și Chagall.
Expozițiile temporare sunt găzduite la etajele de sus și de jos. În vizita noastră, am avut norocul să fim tratați cu un Dialog cu Edvard Munch, care a expus lucrările sale și ale unor artiști puternic influențați de el, printre care Francis Bacon și Tracey Emin.