Iti amintesti cum, in copilarie, iti admirai mama sau bunica, atunci cand pregateau dulceata si abia asteptai ca aceasta sa fie gata, pentru a o gusta, chiar daca nu se racise complet? Putine sunt gusturile care ne trezesc atata nostalgie precum acela al dulcetii proaspat facute, asa ca este o experienta de care merita sa te bucuri din nou, dar si sa o oferi ca amintire copiilor din familia ta. Ti se pare, insa, o misiune foarte complicata? Te asiguram ca nu este asa deloc, chiar daca nu te consideri o experta intr-ale bucatariei. Trebuie sa tii cont doar de cateva reguli simple, iar dulceata ta va fi perfecta.
In primul rand, adauga zaharul abia spre sfarsitul procesului de fierbere. Daca il pui de la inceput in compozitie, risti sa se caramelizeze sau sa se lipeasca de recipientul in care pregatesti dulceata si sa ii afecteze gustul. In plus, vei fi nevoita sa amesteci foarte des, ceea ce va zdrobi fructele, a caror aroma va fi cu atat mai intensa cu cat raman mai intregi. De aceea, iti recomandam sa adaugi zaharul doar in ultimele 30 de minute de fierbere.
Al doilea sfat este sa corelezi cantitatea de zahar cu dulceata fructelor. Chiar daca sunt din acelasi soi, ele pot avea gustul foarte diferit, In concluzie, gista compozitia si adauga zahar putin cate putin, doar atat cat simti ca este nevoie.
Cum stii ca dulceata ta este gata si poti sa o iei de pe foc? Verifica-i consistenta cu ajutorul unei spatule. Ia o cantitate mica din compozitie si ridic-o deasupra recipientului. Daca este inca lichida, inseamna ca trebuie sa o mai lasi la fiert. Daca are o consistenta gelatinoasa si formeaza picaturi mari, care curg greu, inseamna ca este timpul sa stingi focul. Un alt indicator este faptul ca, spre finalul procesului de fierbere, dulceata nu mai formeaza spuna si, in schimb, emite un zgomot specific, care seamana cu sfaraitul.
Chiar daca acele cateva lingurite ”de gust”, imediat dupa ce ai oprit focul, sunt irezistibile si iti dorim sa te bucuri de ele, aminteste-ti ca dulceata are nevoie de aproximativ o saptamana pentru a-si lega compozitia si abia atunci vei sti exact consistenta si gustul final al produsului.