[ad_1]
Motoarele fără perii sunt un tip motoare electrice cu eficiență şi randament crescut. Aceste tipuri de motoare sunt folosite în multe aplicații, cum ar fi vehicule electrice, mașini RC și drone, printre altele. Sunt, de asemenea, folosite pentru diverse aplicaţii unde este nevoie de caracteristicile superioare ale acestora.
Motoarele brushless pot fi folosite pentru a alimenta orice, dar în funcţie de proietul la are luram trebuie să alegem tipul de motor în concordanţă cu cerinţele aplicaţiei, acestea devenind foarte populare deoarece oferă mai multă putere și eficiență decât opțiunile tradiționale.
Cum funcționează motoarele brushless?
Motoarele brushless folosesc un câmp magnetic rotativ pentru a produce mișcare fără a fi necesară o conexiune fizică între stator și rotor faţă de cele tradiționale care necesită perii pentru a păstra contactul cu armătura motorului. Motoarele fără perii sunt alcătuite din trei componente principale: stator (bobinat), rotor şi magneţi.
Statorul este o structură staționară prevăzută cu bobine din cupru pentru a genera un câmp electromagnetic care va acţiona asupra câmpului magnetic creat de magneții permanenți din rotor imprimând acestuia o mişcare de rotaţie. Rotorul este componenta mobilă a motorului şi este prevzut cu magneţi permanenţi pentru a crea un câmp magnetic necesar imprimării unei mişcări de rotaţie. Acest tip de construcţie face necesară utilizarea unui controller care va comanda pe rând alimentarea bobinelor din stator în funcţie de poziţia magneţilor care este determinată cu ajutorul senzorilor Hall din interiorul motorului sau prin utilizarea unui controller mai inteligent care suplineşte această funcţie.
Un motor fără perii are un rotor cu un număr exact de magneți permanenți, de asemenea, are şi un număr exact de bobine în funcţie de performanţele dorite şi de dimensiunile acestuia.
Avantajele şi dezavantajele motoarelor brushess
- Eficiență ridicată, deoarece au pierderi mai mici decât motoarele cu perii, ceea ce înseamnă că se irosește mai puțină energie;
- Durată de viață mai lungă, deoarece periile din cazul motoarelor brushless presupun uzură suplimentară şi implicit mentenanţă;
- Sunt mai rentabile decât motoarele cu perii.
- Metode de control mai compleze ceea ce face necesară utilizarea controller-elor şi eventual a senzorilor Hall care pot da bătăi de cap
Tipurile de motoare brushless au fost introduse pentru prima dată la sfârșitul anilor 1800 și au trecut prin multe îmbunătățiri de atunci. Electronica, mai ales când vine vorba de microprocesoare și senzori, avansează exponențial în fiecare zi, iar utilizarea motoarelor ce nu au perii prezintă numeroase beneficii.
Spre deosebire de motoarele cu perii, cele brushless nu se bazează pe perii comutatoare. Acest lucru are multe avantaje față de motoarele cu perii, dar cel mai important este faptul că viteza acestora poate fi ajustată cu ajutorul controller-elor, ceea ce le face foarte versatile şi populare în detrimentul celorlalte soluţii.
Motoarele fără perii sunt un tip de motore electrice cu o plajă largă de utilizare inclusiv la autovehilulele electrice moderne. Ele mai sunt numite și motoare BLDC, adică „curent continuu fără perii”. Motoarele fără perii sunt cele mai utilizate tipuri de motoare electrice. Sunt mai eficiente și mai puternice decât omologul lor – motoarele cu perii. Motoarele fără perii pot fi folosite în tot felul de aplicații, pe lângă transport, una dintre cele mai populare fiind aeromodelismul.
The post Ce sunt motoarele brushless sau motoarele fără perii ? first appeared on Comunicate Business.
[ad_2]
Source link